Jag har drömt

Samuel Trygger: Jag har drömt

Foto och grafisk form: Per Englund.

Det finns så många drömmar som kantar den väg man går. Det finns så mycket som man hoppas hinna uträtta innan den dagen kommer då man lägger näsan i vädret. Det finns så mycket som man hoppas hinna uppleva. Det finns så mycket som man hoppas hinna lära. Det finns så mycket som man hoppas kunna förmedla.

”Enligt mitt förmenande är du Sveriges bästa trubadur!”

HP Burman, riksfusse
samt sångare och gitarrist
i Hârdda ku hârdda geit

Med tiden lär man sig att det även finns gott om ledsamheter som man borde lära sig något av. Och många glädjor som man också borde lära sig något av. Och det finns insikter som man borde nå. Och erfarenheter som man borde bli klokare av. Och det finns undringar, ifrågasättanden, frustrationer, förtvivlor och en myriad annat som man borde lära av.

Och förhoppningsvis gör man även det.

/…/ Hans scenframträdande är fullständigt kompromisslöst. När Samuel Trygger sjunger gör han det på liv och död. Alltid. Missa inte denne artist, han har saker att berätta som berör oss alla.

Ulf Nilsson, historiker

Jag har drömt består av 12 nya, aldrig tidigare inspelade, och 2 äldre, men heller aldrig tidigare inspelade, tonsättningar av Dan Andersson-dikter. De 12 nya tonsättningarna är gjorda av undertecknad och de 2 äldre är gjorda av Börje Ekström. Multiinstrumentalisten Benny Sjögren och jag har tillsammans arrangerat de 14 tonsättningarna och resultatet är en skiva som definitivt har fötterna nedbäddade i den svenska vismyllan, men som även förnyar Dan Anderssons musikaliska dräkt.

Dan Anderssons tidlösa lyrik och Samuel Tryggers väldigt närvarande tilltal formar en helhet vilken skapar en ny bild av nationalskalden som passar in i vår tid utan att göra våld på originalet. En Dan Andersson för samtiden.

Billey Shamrock, vissångare
och vice ordförande i YTF

Det är mycket död, tro och undringar i Dan Anderssons diktning, men även ett hopp om frid, försoning och svar, och tonsättningarna representerar ett tvärsnitt av detta. Förhoppningsvis lyfter tonsättningarna (och arrangemangen) även fram de berättelser som Dan Andersson försökte förmedla.

Det är i alla fall det jag drömmer om.

Samuel Trygger
Fredhäll 2009


Röster om ”Jag har drömt”

”Det är höst och mörkret faller allt tätare. Vemodet tränger sej på och behovet av värme gör sej gällande, som alla höstar, som alltid då mörkret faller. Ett sätt att ernå den värmen är — vilket många erfarit — att ge sej ut i finnmarken och lägga sej i en vedeldad bastu. Ett annat sätt kan vara att tända ett stearinljus och sätta på en cd med Dan Andersson-tolkningar. Det finns ju många. En av dessa är, en för året, ny cd insjungen av Samuel Trygger.

Jag har drömt. Ja, just så heter den nya skivan, med idel Dan Andersson-tolkningar. Och Dan Andersson känner vi, ju. Men så här? Nej, få är vi som hört Dan Andersson på just det här sättet. Här är fjorton stycken ’helt nya’ Dan Andersson-låtar, inspelade i Benny Sjögrens studio och utgivna på YTF(r).s records. Tonsättningarna är Samuels egna förutom två som är gjorda av Börje Ekström.

Visorna som Samuel sjunger på sin cd, är ömsint, ibland vemodigt framförda, som de egna tonsättningarna av Min väg och Sång till våren, ibland lite mer tuffa och ruffiga. Lite country sådär eller irländskt kanske, som till exempel Börje Ekströms tonsättning av Ett rus. Eller gungigt folkrockiga Benkvarnen, också en Trygger-tonsättning.

Det kan definitivt kännas uppfriskande för oss — som ibland tycker att vi hört allt som finns att höra av Dan Andersson — att det kommer något helt nytt i skivspelaren. Något som inte är förutsägbart och som liksom sjuder av pånyttfött liv, för det är just det som Samuels skiva gör.

Om Samuel har sagts att han, när han sjunger ’gör han det på liv och död’ (Ulf Nilsson) ’innerligt och personligt och med fantastiska röstresurser’ (Billey Shamrock), påståenden som vem som helst torde kunna skriva under på som hört hans senaste insats i cd-världen.

Förutom ovan nämnda texter finns ytterligare elva spår; nämligen Sång till våren, Frestaren, Hos den äldste förläggaren, Min broder, jag vet…, Angelica, En visa till fiol, Ung Harald, En svanesång, En höstmelodi, Jag har drömt och God natt — god sömn.

Skivan ’Jag har drömt’ finns se’n senaste Dan Andersson-veckan att tillgå, bland annat, på Dan Andersson museum.”

Puch Magnus Olsson, vissångare

Ovanstående recension var planerad att publiceras i Dan Andersson-sällskapets tidskrift ”På Färdvägarna” 2009, men så skedde inte, utan istället publicerades en kortare anmälan om nyutgiven cd (jag fick dock den kompletta recensionen av Puch Magnus Olsson och därför kan jag publicera den här).

*

”’Jag har drömt’ är en samling sångtexter av Dan Andersson filtrerade genom Samuel Tryggers hjärna. Samuel har vi tidigare hört som tolkare av den ryske nationalhjälten Vladimir Vysotskij, av Shel Silverstein, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube och Carl Michael Bellman. Men även som exekutör av sina egna funderingar från ett liv i Stockholms olika sociala skikt.

Samuel skriver ’Det finns så många drömmar som kantar den väg man går. /…/ Det finns så mycket som man hoppas kunna förmedla.’ Äntligen!, känner vi som följt Samuels bana som vissångare, Äntligen får vi nu en riktigt bra inspelning av det Dan Andersson-universum som tidigare bara funnits i Samuels sinne och som bara vid särskilt förtrollade ögonblick bitvis förmedlats till oss utomstående.

’Jag har drömt’ består av fjorton låtar, tolv tonsatta av Samuel själv och två som Börje Ekström satt musik till. Benny Sjögren, som tidigare gjort sig bemärkt som lyhörd ackompanjatör och ljudekvilibrist spelar tillsammans med Samuel alla instrument på skivan. Resultatet är en skiva som borde tilltala alla tänkbara kategorier av lyssnare och alla tänkbara åldrar. Dan Anderssons tidlösa lyrik och Samuel Tryggers väldigt närvarande tilltal formar en helhet vilken skapar en ny bild av nationalskalden som passar in i vår tid utan att göra våld på originalet. En Dan Andersson för samtiden.”

Billey Shamrock, vissångare och vice ordförande i YTF

*

”Väldigt bra platta.”

Pierre Ström, vissångare och ordförande i YTF

*

”Den av er som har minsta intresse för trubadurer/visor etc kan jag varmt rekommendera Samuels cd — tonsättningarna håller mycket hög klass och dom framförs med bravur av Samuel & co. (Och det säger jag inte bara för att jag är med på ett hörn i tacktexten. 😉 ) Juklappar till hela släkten kanske?!”

Tomas Green, sensei

*

”/…/ tack för en utmärkt skiva! Gratulerar!”

Pär Sörman, vissångare och skådespelare

*

”Käre Samuel!

Lycka till med släppfesten och med själva släppet! Stort, stort tack för skivan /…/ som gläder mig mycket och på många sätt! Den snurrar en hel del i CD-spelaren, just nu råkar det vara Ett rus och jag gläds åt country-stuket! Så fjärran från mig – egentligen. Men just därför! Och genomgående gillar jag det musikaliska/instrumentala stuket — sedan jag väl vant mig, blir det bara bättre och bättre! Jag lär mig — och inser att det måste inte vara begränsat till en ensam stilla akustisk gitarr, fiol eller dragspel. (Vid första lyssningen hade jag verkligen svårt för både trummor och elgitarr, men har nu totalt bytt uppfattning/upplevelse!) Främst skall jag kanske tala om att jag gillar melodierna, som verkligen känns mycket Dan Anderssonska. Dessutom sjunger du så att texten hela tiden går fram, en idag sällsynt kvalitet. Bravo! /…/

Så måste jag ju berätta att jag är både glad och stolt – och lite rörd och sentimental – över att få vara med på din skiva! Tack, Samuel!

Och kram!

Börje Ekström, tonsättare av skivans ”Ett rus” och ”En visa till fiol”

*

Grattis till CDn. Nu är det ju visserligen så, att jag tillhör Dan Andersson-skeptikerna – tycker att han är en väldigt ojämn poet – men när han är som bäst är han lysande, som t.ex. i Benkvarnen, Äldste förläggaren (härlig skröna!), Min bror, jag vet… , Ung Harald och En svanesång (bästa på plattan, en verklig hitlåt!) – ja, oftast är han ju som bäst när det handlar om döden, och vänskapen i någon mån – men han har verkligen tjänat på att bli kompis med dig!

Flera fina arr, bra sjunget!

Jan Hammarlund, vissångare

*

/…/ nu har jag äntligen suttit och lyssnat på din CD-skiva i lugn och ro. Den är väldigt bra!

Sussie, fan

*

Lyssnar på dig,Samuel just nu,väldigt bra:))

Helena, fan


Lyssna på ”Jag har drömt”

Alla sångerna på skivan går att lyssna på som sånger nummer 3-16 på sidan Lyssna och hela skivan finns även på Spotify, iTunes och några andra ställen.

Några av sångerna (”Min väg…”, ”Frestaren”, ”Ett rus”, ”Ung Harald” och ”Jag har drömt…”) finns även som livevideor på sidan Filmer.

De av tonsättningarna som är mina…

 1. Min väg…
 2. Sång till våren
 3. Frestaren
 4. Benkvarnen
 5. Hos den äldste förläggaren
 6. Min broder, jag vet…
 7. Angelika
 8. Ung Harald
 9. En svanesång
 10. Höstmelodi
 11. Jag har drömt…
 12. God natt — god sömn

… (d v s tolv av fjorton) finns även med text, ackordsanalys och noter på sidan Sånger.


Köpa ”Jag har drömt”

Samuel Trygger: Jag har drömt

Foto och grafisk form: Per Englund.

Jag har drömt går att beställa direkt från mig för 125:-/styck inklusive vadderat påskuvert och porto 25:-/styck plus porto och vadderat påskuvert, och det enklaste sättet att komma över den är (i alla fall tills vidare) att använda kontaktformuläret, så skickar jag alla uppgifter du behöver.


Nedladdningsbart från ”Jag har drömt”

Här finns en laddning skrivbordsunderlägg i olika format. Klicka dig gärna igenom galleriet och se om det är något som du känner dig sugen på att använda.


Pressbilder för ”Jag har drömt”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*