Röster om

Enligt mitt förmenande är du Sveriges bästa trubadur!

HP Burman, riksfusse samt sångare och gitarrist i Hârdda ku hârdda geit

*

Samuel Trygger är en artist med stor integritet, vare sig han tolkar sånger av andra visdiktare, såsom exempelvis Vladimir Vysotskij, framför sina egna tonsättningar av andra diktare såsom Alf Henriksson, Börje Ekström eller Dan Andersson, eller om han framför sina egna, ofta demoniskt självutlämnande sånger om livet och döden.

På hans sätt att hantera egna eller andras texter märks att han har en gedigen litterär bildning, både inom den klassiska och den moderna litteraturen. På hans sätt att hantera musik känner man influenser från både svenskt håll, såsom Bellman (som han för övrigt är en prisad tolkare av) och herr Vreeswijk, och från andra musikkulturer såsom Jaques Brels chansonstil och Kris Kristoffersons countryballader. Hans texter och tonsättningar är smakfullt enkla och effektiva utan att för den skull sakna originalitet.

Hans scenframträdande är fullständigt kompromisslöst. När Samuel Trygger sjunger gör han det på liv och död. Alltid. Missa inte denne artist, han har saker att berätta som berör oss alla.

Ulf Nilsson, historiker

*

Premiären var minst sagt mycket stark, Samuel Trygger en trubadur och vissångare som alldeles för mycket lever i skuggan av musiklivet och förtjänar mer än att bara synas då och då. Han är dessutom en stor vän av Haiku på svenska (japansk poesiform) och har mer än 300 haiku i sin dator.

Anne Skånér, kulturbloggen.com

*

En intressant iakttagelse man kunnat göra på sistone är den, lite i skymundan, timade formliga explosionen av svenska Vysotskij-tolkare.

Någonting i den dystre, modige, frejdige och allt för tidigt bortgångne sovjet-poetens diktning appellerar tydligen till brännvinsbältets västliga provinsers sjungande wannabees. Låt mig då bara konstatera att det inte räcker med ett glödande hat, en revolutionär vilja, ett ungrebelliskt sinne eller ett överdrivet konsumerande av vodka om man vill axla Vladimirs mantel. Nej, tyvärr så saknar nästan alla hans apostlar den kombination av ursinne, talang och självironi som var upphovsmannens signum. Nästan alla, men det finns ett lysande undantag.

Stockholmstrubaduren Samuel Trygger är mannen som KAN tolka Vysotskij. Han lever historien, han gråter och svettas texten och han framför musiken extremt skickligt. Och, kanske framför allt, publiken tror honom. Detta är en man som berättar en sann historia från livet, även om den råkar vara skriven i ett annat land, vid en annan tid och under ett för oss svårbegripligt politiskt förtryck. Sällan blir jag så imponerad som av denne vistolkare!

Billey Shamrock, vissångare och vice ordförande i Yrkestrubadurernas förening (YTF)

*

Kul att höra dig igår! Tack för nyanserade och intelligenta Vysotskijtolkningar — det hör inte till vanligheterna.

Jan Hammarlund, vissångare

*

Man kan ju inte leva utan din röst i etern heller! Eller, man kan, men det fattas ju något då… 😉

Jessika, konsertbesökerska

*

Såg dig när du lirade i Solberga nu i fredags! Du var asgrym! Rocka på!

Tommy, konsertbesökare

*

Vid sista konserten var det dags för Samuel Trygger att spränga gränser, jag menar att nästan spränga högtalarna. /…/ Samuels späda kropp har en stämma som kan lyfta hus. Han framförde flera av sina egna sånger med sina underfundiga och roliga texter så att publiken fick sig ett gott skratt. När han sen sjöng Vladimir Vysotskij på sitt kraftfulla sätt var vi alla i en skön stämning.

Tack Samuel för skratten och sången.

Liv Larsson, Arania Music and Production

*

Tack för en kanonkväll i fredags. Ett gäng upprymda människor gick hem och var lyckliga av kvällens begivenheter. /…/ Samuel Trygger, en otroligt positiv överraskning, vilken röst, vilken glöd. /…/ Ibland får livet extra lyskraft.

Anonyma konsertbesökare

*

Andra höjdpunkter var /…/ Samuel Tryggers framförande av egen översättning av Kris Kristoffersons ”Help me make it through the night”.

Andreas Björsten, Den Blinde Argus 2005

*

/…/ sen kommer Samuel Trygger bra som vanligt grymt bra texter.

Trubbis, konsertbesökare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*