Böcker

Jag har, i skrivande stund, gett ut en (1) bok — Kjell Bellman och Fredholms epistlar. Det är inte mycket — det medger jag utan något som helst omsvep — men det är i alla fall något. Jag har dock idéer (som säkert även den mest sömniga av läsare anar 😉 ) och det är följdaktligen inte det minsta omöjligt att jag i framtiden ger ut någon eller några fler böcker.

*

Kjell Bellman och Fredholms Epistlar — En levnadsteckning

Kjell Bellman 21992 kom Kjell Bellman och Fredholms Epistlar ut som nummer 2 i serien Mindre Moderna Mästare på ASF Förlag. Det var en mycket liten upplaga och den tog slut väldigt fort, så vill man ha ett exemplar av den upplagan, så är det förmodligen bara antikvariat som gäller (om den ens står att finna där).

Allt efter åren gick insåg jag dock att det fanns mer — betydligt mer — att berätta om Kjell och hans liv, så då började jag göra det. I samma veva flöt ytterligare två av Fredholms Epistlar upp ur tidens förmildrande glömska och då blev det mer och mer uppenbart att Kjell fortfarande roterade i sin grav och insisterade på att inte bli helt bortglömd (och han är ju inte direkt den förste 1700-taling som känt så).

Sålunda: 2007 — efter totalt närmare tjugo års mödosam forskning och komplext detektivarbete (tjugo år, ja, eftersom den första av Fredholms Epistlar dök upp 1988) — återutgav jag den tragiska historien om Carl Michael Bellmans synnerligen okände bror Kjell och de personer som omgav honom i 1700-talets Stockholm — Anders Fredholm, Rosa Maritsdotter, Krögar-Klas med Kannan, Mullberg, Fader Märgström m fl — komplett med nyfunna porträtt och fem av Fredholms Epistlar (med noter) i återskapat skick.

Sagt om boken

”Samuel Tryggers bok om Carl Michael Bellmans okände lillebror Kjell Bellman innehåller otaliga insiktsfulla historiska och kulturella referenser. Det är uppenbart att författaren besitter gedigna kunskaper, både om Bellmans tid och om hans konstnärliga stil och särart. Frågan är bara: Ligger det verkligen någon sanning i det här? Har författaren verkligen upptäckt en bortglömd person i vår kulturhistoria, eller ägnar han sig bara åt fritt fabulerande? Hur det än förhåller sig med detta är Kjell Bellman och Fredholms Epistlar en synnerligen underhållande liten bok. Läs den!”

Ulf Nilsson, historiker

*

”Han va ett geni, Kjelle.”

Carl Brandt, kapellmästare

*

”Vad kan man säga som inte Heidenstam redan skrivit?”

Sture Goggler, tyckare

Boken går f n att beställa via Vulkan. Ur mitt kapitalsvaga perspektiv är priset dessvärre tämligen högt om man går den vägen eftersom Vulkan arbetar enligt systemet ”Print on Demand”, men vill man ha den så vill man. På sikt avser jag att låta trycka en mindre upplaga och då kommer den att gå att beställa direkt från mig och till ett (återigen ur mitt kapitalsvaga perspektiv) rimligare pris. Tyvärr kostar en tryckning det där kapitalet som jag inte har tillgång till just nu, så tills vidare är det, som sagt, beställning via Vulkan som gäller.

En reaktion på “Böcker

  1. Pingback: Nu kan man hitta skivor och böcker av och med mig också | SamCity n.3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*